Opis tretmana

Hiperpigmentacije, odnosno fleke, pege i druge pigmentne promene nisu retka pojava i pogađaju oko 50% žena, odnosno 20% muškaraca starijih od 50 godina. Iako su najčešće potpuno bezopasne, tamne fleke na koži mogu da naruše vaš izgled, a time i samopouzdanje.

Hiperpigmentacija je pojava uzrokovana preteranom količinom pigmenta (melanina) u koži. Iako se u najvećem broju slučajeva javljaju u srednjim i kasnijim godinama života, pigmentne promene, koje mnogi smatraju estetskim nedostatkom i žele da ih uklone, nisu retke ni kod mlađih ljudi.

One nastaju kao posledica starenja, prekomernog izlaganja suncu, genetske predispozicije, alergijskih i upalnih procesa ili tokom trudnoće. Uglavnom su svetlo do tamno braon boje i u nivou s kožom. Najčešće se javljaju na licu (čelo, obrazi, brada, iznad usana), ali mogu da se razviju i na rukama i drugim delovima tela. Neke su vidljive tokom cele godine, dok su pojedine izraženije tokom letnjih meseci.

Budući da postoji više različitih vrsta hiperpigmentacija koje se razlikuju po morfološkim i histološkim karakteristikama, procena i eventualna terapija pigmentnih promena uvek se vrši u konsultaciji sa lekarom specijalistom.

Postoji nekoliko tipova terapije koji rešavaju ovaj problem, a najčešći izbor je laserski tretman. Njegova prednost su preciznost i bezbednost. Rezultat laserskog tretmana su ujednačeniji ten i poboljšan kvalitet kože.

Najčešća pitanja

Hiperpigmentacija nastaje kao posledica starenja, prekomernog izlaganja suncu, genetske predispozicije, alergijskih i upalnih procesa, tokom trudnoće. Dok se kod velikog broja žena koje koriste kontraceptivne pilule ne javljaju problemi sa hiperpigmentacijom, kod pojedinih pilule izazivaju pigmentne poremećaje.

Vrste hiperpigmentacija

• Melazma je promena na koži u vidu braon fleka koja se javlja kod odraslih ljudi. Češća je kod žena nego kod muškaraca, a najučestalije se pojavljuje na obrazima, nosu, čelu i gornjoj usni. Intenzitet fleka se pojačava pri izlaganju sunčevim zracima ili veštačkim izvorima ultraljubičastog zračenja. Česta je kod žena koje uzimaju kontraceptivne pilule ili druge hormonske terapije.
• Kloazma, ili „trudnička maska“ se javlja kod nekih trudnica, usled prekomernog stvaranja melanina. Najčešća je na licu, a ponekad se javlja i na stomaku.
• Sunčane pege su jedan od najčešćih oblika hiperpigmentacije. Nastaju kao rezultat oštećenja kože usled preteranog izlaganja sunčevim zracima. Male tamne fleke obično nastaju na rukama, licu i gornjem delu leđa.
• Pege su česte i obično nasledne pojave na koži. Najčešće se smatraju estetski privlačnim, ali ima ljudi koji iz različitih razloga žele da redukuju njihovu vidljivost.
• Postinflamatorna, odnosno postupalna hiperpigmentacija (PIH) je pigmentna promena koja se javlja nakon mehaničkih povreda kože. Česta je nakon akni, povreda i oštećenja kože ili suviše agresivnih tretmana.

Da bi se uklonile pigmentne promene nekad je dovoljan jedan tretman, a u proseku je neophodno uraditi od 3 do 5 tretmana.

Kao i kod svakog drugog laserskog zahvata, prvi korak jeste odabir specijaliste sa dokazanim iskustvom u primeni laserske tehnologije.

Pripremni koraci koje treba obaviti pre tretmana:

• Kožu je pre tretmana potrebno detaljno očistiti (ukloniti šminku, kreme, proizvode za samopotamnjivanje…)
• Područje koje će se tretirati ne sme da bude izloženo sunčevim zracima, ni solarijumu, minimalno 2 nedelje pre tretmana.

Crvenilo i oticanje koje ne traje duže od 24-48 sati je normalna pojava nakon tretmana.

Tokom celog perioda trajanja serije tretmana, od izuzetnog je značaja izbegavanje direktnog izlaganja suncu i tretmana u solarijumu, kao i striktno poštovanje preporuka lekara za primenu kreme za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom prilikom svakog boravka na otvorenom.

Budući da su neke hiperpigmentacije prouzrokovane naslednim faktorom, moguće je da posle nekoliko godina ponovo počnu da se javljaju fleke na koži. U takvim slučajevima preporučen je po 1 tretman održavanja na 2-5 godina, u zavisnosti od stanja kože klijenta.

Veoma važna napomena za sve pacijente jeste da se nekoliko meseci nakon uspešnog uklanjanja hiperpigmentacija moraju primenjivati najozbiljnije mere zaštite od sunca, odnosno kreme sa faktorom 50+ prilikom svakog boravka na otvorenom, budući da je koža i dalje osetljiva na ultraljubičasto zračenje, usled kog promene mogu da se vrate u određenoj meri.

Kome je namenjen

Lasersko uklanjanje hiperpigmentacija namenjeno je svima koji žele ujednačen ton kože. Pre tretmana obavezan je pregled specijaliste, koji će u skladu sa stanjem vaše kože predložiti odgovarajući individualni tretman i dinamiku uklanjanja pigmentnih promena.
pege na licu
pege na kozi
pege na rukama