Opis tretmana

Botoks je prirodni pročišćeni protein koji se već više od tri decenije primenjuje u neurologiji i oftalmologiji, odakle je prešao u estetsku medicinu. Pri preventivnoj primeni, usporava pojavu bora, a kod pacijenata sa vidljivim znacima starenja predstavlja najefikasniji „brisač“ bora na čelu i području oko očiju.
„Dinamične bore“ su rezultat pokreta mišića lica. Kada se ubrizga u te mišiće, preparat blokira nervne signale, sprečavajući njihovu dalju kontrakciju. Na taj način onemogućava nastajanje bora, a već postojeće se ublažavaju.
Najbolje rezultate daje u uklanjanju/ublažavanju:
• horizontalnih bora na čelu
• vertikalnih bora na čelu (mrštilice)
• sitnih bora oko očiju (smejalice)
• bora na nosu i oko nosa
• bore i brazde između obrva
• bora na vratu
• bora iznad gornje usne
Odlični rezultati postižu se i u suptilnom podizanju ili ispravljanu asimetričnosti obrva i kapaka i, u slučaju korišćenja u cilju prevencije – sprečavanju nastanka dubokih bora.
Najčešće se primenjuje kod pacijenata između 30 i 65 godina starosti.
Ovaj bezbedan i bezbolan postupak može da obavlja isključivo lekar sa iskustvom i vrhunskim poznavanjem anatomije lica.

Najčešća pitanja

Tokom pregleda lekar detaljno razmatra raspored i građu facijalnih mišića kako bi odlučio na koja mesta treba ubrizgati preparat. Raspored mišića može se značajno razlikovati od osobe do osobe, što je činjenica koju pojedini nedovoljno edukovani lekari zanemaruju. Ovo može da dovede do nezadovoljavajućih rezultata.

Apliciranje preparata uključuje samo nekoliko uboda. Iako ovo može da deluje kao relativno jednostavan postupak, ispravno ga može obaviti isključivo lekar sa iskustvom i vrhunskim
poznavanjem anatomije lica.
Lice se najpre temeljno čisti, nakon čega se nanosi anestetska krema, a potom se preparat veoma tankom iglom precizno ubrizgava u mišiće čija aktivnost stvara bore. Lekar vodi računa da oslabi isključivo ove mišiće, kako bi se očuvali prirodni izrazi lica.

Aplikacija traje kratko, obično manje od 15 minuta.

Količina preparata zavisi od crta lica, broja i dubine bora, i lekar je utvrđuje prilikom pregleda.

Efekti su vidljivi već nakon par dana, dok se puni efekat postiže posle oko dve nedelje.

Trajanje varira i zavisi od individualnih karakteristika svakog pacijenta. U većini slučajeva optimalni
rezultati traju od 4 do 6 meseci.

Tretman može da se ponavlja neograničen broj puta, vodeći računa o poštovanju adekvatnog vremenskog intervala između tretmana. Svaki naredni put efekat je duži.

Tretman ne zahteva period oporavka, odmah se možete vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

Tretman se ne primenjuje ukoliko postoji infekcija na mestima predviđenim za ubrizgavanje preparata.
Tretman se ne izvodi na osobama koje su alergične na bilo koji sastojak preparata. Tretman se ne preporučuje kod trudnica i dojilja.

Kada se aplicira u malim količinama i na precizno određenim mestima, nema neželjenih štetnih efekata. Najčešće nuspojave su glavobolja, privremeno spuštanje kapaka i vrtoglavica. Ove
nuspojave su retke i, ukoliko se jave, prestaju za nekoliko dana.
Neželjene posledice mogu da se jave u slučajevima kada se koristi neispravan preparat ili kada lekar ne poznaje anatomiju i muskulaturu lica i nema iskustva u apliciranju preparata.

Pre ubrizgavanja preparata na mesta na kojima će se vršiti ubodi nanosi se anestetska krema, kako bi tretman bio što prijatniji.

Ukoliko aplikaciju preparata vrši iskusni lekar, na prava mesta, i u precizno određenoj koncentraciji, nema opasnosti od „plastičnog“ ili „zaleđenog“ izgleda lica. Mimika i pokretljivost mišića biće očuvani.

Kome je namenjen

Kandidati za tretman su osobe koje na licu primećuju neželjene linije i bore i žele da osveže svoj izgled.
Kod osoba sa veoma izraženim i dubokim borama, terapija ih neće u potpunosti izbrisati, te se preporučuje u kombinaciji sa hijaluronskim dermalnim filerima.
Takođe, idealni kandidati su svi oni kod kojih se bore još uvek nisu pojavile, i koji žele da odlože njihovo formiranje.
Botoks
horizontalnih bora na čelu